ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AKSιόλογα » Τα κρητικά κρασιά

Grapes - Roberto Verzo

Σεπτέμβριος είναι, ο τρύγος έρχεται και στην Κρήτη οι αμπελώνες είναι έτοιμοι να δώσουν τη σοδειά τους για την παραγωγή μερικών από τις καλύτερες ποικιλίες κρασιού στην Ελλάδα και, γιατί όχι;, στην Ευρώπη. Βλέπετε η Κρήτη δεν είναι μόνο γνωστή για το εκπληκτικό της ελαιόλαδο, αλλά και για τα αμπέλια της. Το εξαιρετικό κλίμα, το εύφορο έδαφος και η αγάπη των ντόπιων για τη γη και τη φύση εξασφαλίζουν πως η Κρήτη θα παραμείνει πάντα μπροστάρισσα στην παραγωγή κρασιού. Τοπικές ποικιλίες παντρεύονται με παγκοσμίως γνωστά σταφύλια και φτιάχνουν έναν μοναδικό συνδυασμό απόλαυσης και ευεξίας.

Τις επόμενες μέρες μικροί και μεγάλοι παραγωγοί θα μαζέψουν τα σταφύλια τους, θα τα πάνε στα πατητήρια, είτε σύγχρονα είτε παραδοσιακά, και θα φτιάξουν το μούστο που σε λίγες εβδομάδες ή και μήνες θα δώσει τα όμορφα κρασιά της Κρήτης.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρεί το κρασί σαν ένα δωράκι που συνοδεύει τα πολλά λαχανικά, τα ψάρια, τα ελάχιστα και άπαχα κρέατα και αναγνωρίζει ότι σε μικρές ποσότητες μπορεί να κάνει και καλό στην υγεία. Βέβαια οι Κρητικοί, που ξέρουν να ζουν, το αποδεικνύουν όχι μόνο με την ευθυμία και τη γενναιοδωρία τους στο τραπέζι, αλλά και με το γεγονός ότι σφύζουν από υγεία ώστε όλοι πλέον προσπαθούν να τους αντιγράψουν.

Από πού όμως προέρχονται τα περίφημα κρητικά κρασιά; Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιού στην Κρήτη;

Λευκές Ποικιλίες

Μαλβαζία, η αγαπημένη: Ιστορικό κρασί της Κρήτης, ιδιαίτερα μυρωδικό. Γνωστό ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους, δίνει ένα λευκό κρασί με έντονη γεύση.

Θραψαθήρι, το ισχυρό: Μια ποικιλία που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Δίνει κρασί δυνατό και βαρύ, αλλά δύσκολο στην παραγωγή του. Θα το συναντήσετε παντού στην Κρήτη.

Βιδιανό, το ανερχόμενο: Αν και δεν χρησιμοποιείται πολύ, το Βιδιανό γίνεται σιγά σιγά γνωστό στους οινοπαραγωγικούς χώρους. Χαρακτηρίζεται από το άρωμα βερίκοκου που αναδίδει και γι’ αυτό συμμετέχει σε διάφορα κρητικά κρασιά.

Κόκκινες ποικιλίες

Κοτσιφάλι, το ήπιο: Το λένε και το Μερλό της Κρήτης. Έχει πολύ ευχάριστη γεύση και γι’ αυτό χρησιμοποιείται μόνο του για να φτιάξει κρασί, αν και οι παραγωγοί δεν έχουν πρόβλημα να το χρησιμοποιήσουν και σε διάφορους συνδυασμούς για να δημιουργήσουν γευστικά κρασιά.

Λιάτικο, το ευαίσθητο: Δύσκολο στην καλλιέργειά του, το Λιάτικο αποζημιώνει την υπομονή και την προσπάθεια με υπέροχα αρώματα και ήπια γεύση.

Μαντηλάρι, το κορυφαίο: Δυνατό κρασί που χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς (κυρίως με το Κοτσιφάλι) για να δώσει μερικά από τα καλύτερα κόκκινα κρασιά της Κρήτης. Είναι ίσως το πιο γνωστό σταφύλι στο νησί.

Ξενοδοχεία Κρήτη – AKS Minoa Palace