ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AKSιόλογα » Τα μοναστήρια της Πελοποννήσου

Prodromos
Η χώρα μας και η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το χριστιανισμό και την ορθοδοξία. Γι’ αυτό και σήμερα, ακόμα και στις πιο απόκρημνες και δυσπρόσιτες περιοχές υπάρχουν μοναστήρια, τα οποία μπορεί να επισκεφθεί ο καθένας, αρκεί να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό και κατάνυξη. Τα μοναστήρια άλλωστε δεν είναι σε καμία περίπτωση τουριστικός πόλος έλξης, αλλά χώροι λατρείας. Και το γεγονός ότι πολλές φορές είναι χτισμένα σε πανέμορφες τοποθεσίες δείχνει ότι επιθυμία των ιδρυτών τους είναι να βρίσκονται μακριά από τον πολιτισμό.

Avgou

 

Η φύση της Πελοποννήσου είναι ιδανική για να φιλοξενήσει μοναστήρια. Ψηλά βουνά γεμάτα φαράγγια και γκρεμούς, πυκνά, σχεδόν απάτητα δάση, ποτάμια και ρυάκια προσφέρουν την απομόνωση και την αυτονομία που χρειάζεται ένα μοναστήρι. Σήμερα ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται αυτή την αποθέωση της αρμονίας ανθρώπου και φύσης. Εμείς μπορούμε μόνο να παραθέσουμε λίγα από τα πανέμορφα μοναστήρια της Πελοποννήσου.

Μονή Αυγού – Αργολίδα

Χτισμένη ανάμεσα, αλλά και μέσα, στους βράχους πριν από αιώνες, η Μονή Αυγού στην  Αργολίδα, όχι πολύ μακριά από το Πόρτο Χέλι, στέκεται αγέρωχη για να μας θυμίζει την ιστορία αυτού του τόπου. Αν και σήμερα δεν έχει μοναχούς και οι λειτουργίες γίνονται λίγες μόνο φορές το χρόνο, αξίζει να την επισκεφτείτε και για τη διαδρομή και την επιβλητική τοποθεσία του όρους Αυγό και της κοιλάδας του ποταμού Ράδου. Μερικά τμήματά της στέκονται στη θέση τους από τον ενδέκατο αιώνα, αλλά όπως και τα περισσότερα μοναστήρια, ανά τους αιώνες γίνονταν συνέχεια προσθήκες και επιδιορθώσεις.

Μονή Προδρόμου – Αρκαδία

Η Μονή Προδρόμου στην Αρκαδία είναι μια από τις ιστορικότερες μονές της Ελλάδας. Έπαιξε μεγάλο ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821, ενώ έχει και μια πλούσια συλλογή παλαιών βιβλίων και συγγραμμάτων. Χτισμένη και αυτή στο βράχο και στο δάσος, προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Λούσιο και την πανέμορφη Δημητσάνα.

Μονή Παναγιάς Φανερωμένης Χιλιομοδίου – Κορινθία

Κρυμμένη στα δάση της Κορινθίας βρίσκεται η Μονή Παναγιάς Φανερωμένης Χιλιομοδίου. Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζει πιο πολύ η Παλιά Μονή με το ναό που χτίστηκε κατά το δέκατο τρίτο αιώνα. Εκεί θα δείτε μάλιστα και τα ερείπια ενός αρχαιοελληνικού ναού, ενδεικτικού της ιστορικής συνέχειας της περιοχής.

Μονή Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης – Αργολίδα

Η Μονή των Αγίων Αναργύρων της Ερμιόνης θεωρείται ένα από τα στολίδια της Αργολίδας. Δεν είναι κρυμμένη μέσα στο δάσος όπως οι άλλες που έχουμε αναφέρει, αλλά αποτελείται από πανέμορφα και περιποιημένα κτίρια. Αν βρίσκεστε στο Πόρτο Χέλι είναι πολύ εύκολο να κάνετε τη μικρή διαδρομή μέχρι εκεί για να τη θαυμάσετε.

Ξενοδοχεία Πελοπόννησος – AKS Hinitsa Bay