ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AKSιόλογα » Η μυθολογική σύνδεση Πάρου και Κρήτης

Inferno_Canto_5_line_4_Minos (2)

Η Πάρος και η Κρήτη είναι δύο από τα πιο όμορφα και δημοφιλή νησιά στην Ελλάδα. Δεν είναι όμως μόνο ο ήλιος, η θάλασσα και ο καλός καιρός που τα συνδέουν. Οι ρίζες της σχέσης των δύο νησιών εντοπίζονται ήδη από την αρχαιότητα, από τα μινωικά χρόνια. Και τα δύο άλλωστε αυτά νησιά αποτέλεσαν κατά καιρούς – και ίσως και ταυτόχρονα – σημαντικά κέντρα των πολιτισμών που προηγήθηκαν της Ιστορίας.

Ένας από τους μύθους που περιλαμβάνουν και την Πάρο και την Κρήτη είναι ο γάμος του Μίνωα, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, η γυναίκα του ονομαζόταν Παρία, όνομα που δείχνει την καταγωγή της από το κυκλαδίτικο νησί. Με την Παρία ο Μίνωας έκανε τέσσερις γιους, τον Ευρυμέδοντα, τον Χρύση, τον Νηφαλίωνα και τον Φιλόλαο.

Δεδομένου ότι Μίνωας ίσως και να ήταν τίτλος και όχι το όνομα συγκεκριμένου βασιλιά, δεν είναι τυχαίο που υπάρχει και άλλος ένας μύθος που συνδέει τα δύο νησιά. Λέγεται ότι ο Μίνωας είχε επισκεφτεί την Πάρο για να κάνει θυσίες στους θεούς, όταν και έμαθε ότι οι Αθηναίοι ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο ενός άλλου γιου του, με το όνομα Ανδρόγεος. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο Μίνωας επιτέθηκε κατά της Αθήνας και την κατέκτησε. Από τότε οι Αθηναίοι ήταν αναγκασμένοι να στέλνουν τους δικούς τους νέους στην Κρήτη, βορά για τον Μινώταυρο.

Οι όμορφοι, μαγικοί τόποι γεννούν, όμορφους, μαγικούς μύθους. Η Πάρος και η Κρήτη ανήκουν αναμφίβολα σε αυτούς.

Ξενοδοχεία Πάρος – AKS Chroma Paros