ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AKSιόλογα » Ψαροντούφεκο στην Πάρο

spearfishing 2

Οι παραλίες της Πάρου δεν είναι μόνο για κολύμπι, χαλάρωση, διασκέδαση, ίσως ένα ποτάκι, ίσως λίγα θαλάσσια σπορ. Οι θάλασσες του Αιγαίου κρατούν πολλά μυστικά και δεν μένει παρά να τα ανακαλύψετε προχωρώντας πέρα από τα συνηθισμένα και προσπαθώντας να εξερευνήσετε μια πλευρά τους, η οποία, αν και όχι κρυμμένη, σίγουρα δεν αποκαλύπτεται σε πολλούς.

Ο λόγος για το ψαροντούφεκο, λοιπόν, μια δραστηριότητα που έχει να κάνει περισσότερο με την επαφή με το βυθό της θάλασσας, παρά με το ίδιο το ψάρεμα, περισσότερο με την απόλαυση της φύσης, παρά με το κυνήγι των πλασμάτων του βυθού. Ο ψαροντουφεκάς μπορεί να παραπονεθεί αν δεν πιάσει τίποτα, αλλά μέσα του ξέρει πως δεν το κάνει τόσο για να φάει ψάρι, αλλά για να νιώσει ένα με τη θάλασσα, κι ας μην είμαστε εμείς οι άνθρωποι υδρόβια όντα.

Αν είστε, λοιπόν, λάτρης του ψαροντούφεκου, και βρεθείτε ποτέ για διακοπές στην Πάρο, τότε θα σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε με τους ντόπιους για τα καλύτερα μέρη να εξασκήσετε το χόμπι σας. Να είστε σίγουροι πως θα ακούσετε φράσεις όπως “τα πάντα είναι ψαρεμένα” ή “δεν υπάρχει ούτε λέπι” ή “μέχρι και τα χταπόδια έχουν εξαφανιστεί”, αλλά όλοι ξέρουμε πως δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος που θα πάτε για ψαροντούφεκο. Θα μπορούσατε να αποκαλέσετε τη δραστηριότητά σας “snorkeling για προχωρημένους”, μόνο και μόνο επειδή έχετε μαζί σας και εξοπλισμό πέραν της μάσκας και του αναπνευστήρα.

Όσοι γνωρίζουν το άθλημα ξέρουν πως υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη που είναι καλύτερα κανείς για να ψαρέψει. Κι εκτός αν ψάχνετε για σουπιές, τότε είναι σοφό να μείνετε μακριά από τις αμμουδερές παραλίες, οι οποίες, όσο υπέροχες και αν είναι, δεν θα σας προσφέρουν το μαγικό βυθό που σας δίνουν οι βραχώδεις ακτές οι οποίες μερικές φορές βρίσκονται λίγο πιο δίπλα από τις γνωστές παραλίες και τα όμορφα χωριουδάκια του νησιού. Μπορείτε για παράδειγμα να πάτε στην παραλία του Φάραγκα (ή Φάραγγα) ή στις ακτές ανάμεσα στις Λεύκες και τον Πρόδρομο. Άλλη παραλία απ’ όπου μπορείτε να ξεκινήσετε ψαροντουφεκικές περιπέτειες είναι ο Λογαράς. Αν πάλι προτιμάτε τις θάλασσες στα βόρεια, κοντά στη Νάουσα, τότε ο όρμος της Νάουσας έχει διάφορες τοποθεσίες όπου μπορείτε να βουτήξετε και να απολαύσετε τον βυθό, αρκεί να μείνετε μακριά από εκεί που πλέουν τα σκάφη.

Στην Πάρο λειτουργούν και σχολές κατάδυσης που μπορούν να σας πάνε για ψαροντούφεκο και να σας δείξουν τα καλύτερα μέρη. Αν όμως τύχει και πάτε μόνοι σας να θυμάστε να τηρείτε πάντα τους κανόνες ασφαλείας, ώστε να μη συμβεί ατύχημα ούτε σε εσάς ούτε στους λουόμενους.