ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AKSιόλογα » Σπιναλόγκα – Ένα νησί γεμάτο ιστορία

Spinalonga-Village Hero-Flickr

Πολύ σπάνια ένα τόσο μικρό νησί, όπως η Σπιναλόγκα, κουβαλάει πάνω του τόση ιστορία, τόσο πόνο, τόσο βαρύ όνομα. Το νησί αυτό που βρίσκεται στα ανατολικά της Κρήτης, έξω από την Ελούντα, και που έχει μείνει γνωστό ως αποικία λεπρών, ήταν κάποτε ενωμένο με την ηπειρωτική Κρήτη και τη χερσόνησο Κολοκύθα, αλλά πήρε τη σημερινή του μορφή το 1526 όταν οι Ενετοί έσκαψαν διώρυγα για να το χωρίσουν από τη στεριά. Χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό για αρκετούς αιώνες μέχρι που, το 1903, άρχισε να χρησιμοποιείται για να εξορίζονται οι λεπροί και να είναι αποκομμένοι από τον γενικό πληθυσμό.

Βέβαια, αυτό είναι μια εκδοχή της ιστορίας, καθώς η άλλη λέει πως το νησάκι λεγόταν κάποτε Καλυδών και πως πάντοτε ήταν οχυρό καθώς αποτελούσε την είσοδο του λιμανιού του όρμου οπότε έπρεπε να προστατεύει τους κατοίκους από τους εισβολείς.

Τα χρόνια που πέρασε ως οχυρό, όμως, δεν είναι αυτά που το έχουν κάνει έναν δημοφιλή χώρο για επίσκεψη τις τελευταίες δεκαετίες και, ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια. Οι επισκέπτες του καταφτάνουν στο νησί για να γνωρίσουν από κοντά τον αβάσταχτο πόνο όσων στέλνονταν εκεί για να μείνουν μακριά από τους υγιείς ανθρώπους.

Η Σπιναλόγκα πάντα ήταν μέσα στα πιο ενδιαφέροντα σημεία της Κρήτης, αλλά από τότε που η Βικτόρια Χίσλοπ έγραψε Το Νησί, όπου δραματοποιείται η ιστορία του, αλλά και γυρίστηκε η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, ο κόσμος αναζητά όλο και περισσότερο να επισκεφτεί το νησί και να δει πού εκτυλίχθηκαν αυτές οι φανταστικές, μεν, αλλά πολύ κοντά στην αλήθεια, ιστορίες.

Για να πάτε στη Σπιναλόγκα θα πρέπει είτε να φτάσετε με δικό σας σκάφος είτε να πάρετε το καραβάκι από την Ελούντα, την Πλάκα ή ακόμα και τον Άγιο Νικόλαο, αν και ο τελευταίος είναι πιο μακριά και τα εισιτήρια ελαφρώς ακριβότερα. Το καραβάκι θα σας πάει στο νησί μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ συνήθως θα γυρίσετε και ολόκληρη τη Χερσόνησο της Κολοκύθας.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το όνομα Σπιναλόγκα. Άλλοι λένε ότι προέρχεται από τη φράση “Στην Ολούντα” που δεν πρόφεραν σωστά οι Ενετοί και άλλοι πως προέρχεται από τη λατινική φράση για το μακρύ αγκάθι. Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως, ενώ και το Καλυδών το ίδιο αμφισβητείται πολύ.

Η Σπιναλόγκα ανήκει σε εκείνα τα μνημεία ή αξιοθέατα που έχουν δύσκολη ιστορία, που δεν μπορείς να απολαύσεις ή να θαυμάσεις, που η επίσκεψη είναι σαν αναγνώριση των μοχθηρών πλευρών της ανθρωπότητας. Ίσως όμως να είναι μια αναγκαία αλλαγή ρυθμού για τους ταξιδιώτες στην Κρήτη.

AKS Ξενοδοχεία Κρήτη – AKS Minoa Palace- AKS Annabelle Beach Resort