ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AKSιόλογα » Τα Σπήλαια των Διδύμων στην Αργολίδα

Didyma cave

Αν κατευθύνεστε στο Πόρτο Χέλι από την Αθήνα, το πιθανότερο είναι πως ίσως να μην δείτε καμιά πινακίδα που να σας κατευθύνει προς τα σπήλαια των Διδύμων της Αργολίδας. Το χωριό το ίδιο βρίσκεται κρυμμένο σε μια κοιλάδα βόρεια από το Κρανίδι, περιτριγυρισμένο από βουνά, ενώ η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από τους γεμάτους στροφές ορεινούς (αλλά εξαιρετικά διατηρημένους) δρόμους του εσωτερικού της Αργολίδας.

Θα πρέπει λοιπόν κάποιος ντόπιος να σας υποδείξει ότι αν ξεφύγετε λίγο από τους κεντρικούς δρόμους που ενώνουν τα κεφαλοχώρια και τις πόλεις της περιοχής, θα φτάσετε σε μια καφέ πινακίδα που θα σας κατευθύνει προς τα δύο σπήλαια των Διδύμων. Κι αν φτάσετε εκεί και διαμαρτυρηθείτε “μα, αυτά δεν είναι σπήλαια, είναι κρατήρες”, θα σας πούμε ότι έχετε δίκιο. Η κορυφή τους έχει καταρρεύσει (ποιος ξέρει από πότε) και δεν μπορούν να θεωρούνται σπήλαια πια. Η απάντησή μας, όμως, είναι ότι οι σχηματισμοί ενδέχεται να είναι πιο εντυπωσιακοί έτσι. Δυο μεγάλοι κρατήρες που είναι καταφύγιο ζώων (εξημερωμένων και άγριων) και στο πλάι του βράχου λαξευμένα εκκλησάκια από τα βυζαντινά, αλλά και πιο πρόσφατα, χρόνια.
Η Μεγάλη Σπηλιά και η Μικρή Σπηλιά δεν ανήκουν στα αξιοθέατα που προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Όταν βρεθείτε εκεί, ζήτημα είναι να συναντήσετε άλλον ταξιδιώτη, αφού πιο πιθανή είναι η συνάντηση με κάποιον βοσκό. Αλλά έχει κάτι το μοναδικό αυτή η διαφορετική εκδρομή, μέσα από τα βουνά, προς μια κοιλάδα που ορισμένες εποχές του χρόνου είναι γεμάτη τουλίπες και που οδηγεί σε δύο τρύπες στην πλαγιά των ψηλών βουνών της Αργολίδας.
Κι όταν λέμε τρύπες, μη φανταστείτε ότι μπορείτε να τις διασχίσετε εύκολα ή να κάνετε ένα πηδηματάκι από πάνω τους. Έχουν βάθος και διάμετρο δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων, μέτρων και θα δυσκολευτείτε αρκετά να πάτε από τη μία πλευρά στην άλλη. Καλά παπούτσια, νερό και διάθεση για περπάτημα να υπάρχουν, όμως, και θα τα καταφέρετε. Μια γρήγορη συμβουλή μόνο: αν πιστεύετε ότι η πρόσβαση κάπου είναι επικίνδυνη, μην το δοκιμάσετε· καλύτερα να μείνετε ασφαλείς.

Μικρά πουλιά και νυχτερίδες έχουν φωλιάσει στις διάφορες εσοχές του ψηλού κάθετου βράχου και αν είστε τυχεροί (και αυτά άτυχα) θα τα δείτε να βγαίνουν και να πετάνε προς τον ουρανό, σκηνικό αντάξιο των καλύτερων κινηματογραφικών ταινιών.

Τα σπήλαια των Διδύμων βρίσκονται πολύ κοντά στο Πόρτο Χέλι, μόνο λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο. Αν πηγαίνετε από το Πόρτο Χέλι στο Κρανίδι ή την Κοιλάδα, μια μικρή μόνο παράκαμψη θα σας φέρει στους εντυπωσιακούς αυτούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε άλλο ένα θαύμα της φύσης που προσφέρει η Αργολίδα.

Ξενοδοχεία Πελοπόννησος – AKS Hotels