31.10.2018

Οι ελιές της Ερμιονίδας και η ιστορία τους

Το ελαιόλαδο που παράγει η περιοχή της Αργολίδας, όπου υπάγεται το Πόρτο Χέλι, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, λόγω της κορυφαίας ποιότητας, του μοναδικού χρώματος και της πλούσιας γεύσης που προσφέρουν οι εξαιρετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Αποτελεί το πλέον νόστιμο συστατικό για μια υγιεινή διατροφή και ισορροπημένη δίαιτα.

Συγκεκριμένα στην άμεσα κοντινή περιοχή της Ερμιονίδας υπάρχουν πολλές υπεραιωνόβιες ελιές, μέρος ενός μοναδικού ιστορικού ελαιώνα. Η προχωρημένη ηλικία των δέντρων είναι απαγορευτική όσον αφορά την μέθοδο εξέτασης για τον προσδιορισμό της ακριβής ηλικίας τους.

Παρόλα αυτά, βάσει μεγέθους και κυρίως την περίμετρο της βάσης τους, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 10μ., η ηλικία των δέντρων υπολογίζεται να ξεπερνάει τη χιλιετηρίδα.

Συνεπώς, οι ελιές αυτές είναι μάρτυρες της Ελληνικής ιστορίας από τους Βυζαντινούς χρόνους, την Ενετοκρατία, τους Φράγκους, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και σαφώς την Ελληνική Επανάσταση του ‘21.

Τις υπεραιωνόβιες ελιές θα τις συναντήσετε διασκορπισμένες σε διάφορες περιοχές της Αργολίδας, όμως μαζί σαν οικογένεια που τους ενώνει η αγάπη για τον τόπο στο πέρασμα των αιώνων. Όσον αφορά τις ελιές της Ερμιονίδας, θα τις βρείτε στο Αλατοβούνι, στο Θερμήσι, στην Ντάρδιζα, στο Ομίνη, στο Κρόθι, στη Βερβερόντα, στις ελιές της μονής Αγίων Αναργύρων, στην Πετροθάλασσα, στον Κάμπο Κρανιδίου-Κοιλάδας, στους Φούρνους και γενικά σε 15 διάσπαρτες θέσεις πολύ κοντινές στα AKS Hotels στο Πόρτο Χέλι.

Εμείς τις θεωρούμε ήδη σαν ιστορικά μνημεία και μέρος της βαριάς ιστορίας και παρακαταθήκης αυτού του ευλογημένου τόπου. Θα είστε τυχεροί σε μια κοντινή εξόρμηση από τα ξενοδοχεία μας να τις γνωρίσετε από κοντά και δείτε την συμβολή τους στη ζωή της Ερμιονίδας και γιατί όχι και στη δική σας.