02.01.2020

Εσείς το σπάσατε το ρόδι; Γιατί εμείς το καλλιεργούμε

Εσείς το σπάσατε το ρόδι φέτος για καλή τύχη το 2020; 

Το ελληνικό έθιμο του σπάσιμο του ροδιού την Πρωτοχρονιά κρατάει από αρχαιοτάτων χρόνων ξεκινώντας από την Πελοπόννησο και εξαπλώνοντας σιγά σε όλη την Ελλάδα. Γεγονός καθόλου τυχαίο αν αναλογιστούμε τις πλούσιες καλλιέργειες της ευλογημένης μας γης και ιδιαίτερα της Ερμιόνης. 

Τα ρόδια στην περιοχή της Ερμιόνης καλλιεργούνται συστηματικά εδώ και περίπου έναν αιώνα. Είναι από τις παλαιότερες οργανωμένες δενδροκαλλιέργειες στην Ελλάδα. Το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής της Ερμιονίδας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους είναι αυτά που κάνουν τα ρόδια της Ερμιόνης ξεχωριστά. 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ροδιού της Ερμιόνης είναι η πολύ γλυκιά γεύση και ο αφράτος σπόρος τους. Η περιοχή της Ερμιόνης μέχρι το 2005 ήταν η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που γινόταν συστηματική καλλιέργεια ροδιών. Η παραγωγή γίνεται σύμφωνα με παραδοσιακές πρακτικές σε συνδυασμό με σύγχρονες για την τυποποίησή τους.

Κατά την φιλοξενία σας στα AKS Hotels αξίζει να επισκεφτείτε κάποιo από τα κτήματα βιολογικής καλλιέργειας της περιοχής, να ταξιδέψετε στο παρελθόν και να γευτείτε από κοντά τους καρπούς της παραδοσιακής, σύγχρονης, αλλά και αιώνιας Ελλάδας.

Εννοιολογικά το ρόδι σημαίνει «ροή» και «δύναμη» με τους κόκκους του να συμβολίζουν την αφθονία, τη γονιμότητα και την ευημερία, και ίσως να είναι τελικά το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής φύσης και ουσιαστικής κληρονομιάς του τόπου. Γνωρίστε το, σπάστε το, γευτείτε το μαζί με τα AKS Hotels