ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη, ένα νησί σπάνιας ομορφιάς που γοητεύει ανεξαιρέτως κάθε απαιτητικό ταξιδιώτη, είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και σημαδεύει το σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πέντε θαλασσών. Υπήρξε σημείο συνάντησης διαφορετικών λαών, ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και είναι το πέμπτο σε έκταση νησί της Μεσογείου. Έχει εξαιρετικά προνομιακή γεωγραφική θέση, ώστε να συνδυάζει μια σπάνια σύνθεση γεωγραφικών και κλιματολογικών συνθηκών. Αποτελείται από τέσσερις νομούς: Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου. Το Ξενοδοχείο lti AKS Minoa Palace αποτελεί ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση του νησιού.

Μυθολογία – Ιστορία
Αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφτεί στο νησί της Κρήτης αποδεικνύουν την παρουσία του ανθρώπου πριν 8.000 χρόνια τουλάχιστον, κατά τη Νεολιθική περίοδο, την οποία διαδέχτηκε η Μινωική περίοδος, ονομαζόμενη έτσι από τον κυβερνήτη της Κνωσού, το βασιλιά Μίνωα. Αυτή η περίοδος διήρκεσε περίπου 1.500 χρόνια και αποτέλεσε τη «Χρυσή Εποχή» της Κρήτης, με λαμπρά κτίρια και ξεχωριστή αρχιτεκτονική που άγγιξε τα όρια της τελειότητας, αφού τότε κατασκευάστηκαν τα επιβλητικά παλάτια της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων, που διατηρούνται ως τις μέρες μας.
Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, πολλοί επιστήμονες βρήκαν καταφύγιο στην Κρήτη, με συνέπεια το νησί να γίνει κέντρο για τις τέχνες και τα γράμματα, επηρεασμένο από την Ιταλική Αναγέννηση, τις αρχές της κλασικής αισθητικής και το Βυζαντινό χαρακτήρα. Ο ξακουστός αγιογράφος Δαμασκηνός φοίτησε μαζί με το Δομίνικο Θεοτοκόπουλο – Ελ Γκρέκο, ενώ μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Κρητικής Λογοτεχνίας αυτής της περιόδου υπήρξαν ο Γεώργιος Χορτάτσης, συγγραφέας του δραματικού έργου Ερωφίλη και ο Βιντσέντζος Κορνάρος, συγγραφέας του Ερωτόκριτου. Οι Κρητικοί έχουν περήφανη και ανυπότακτη ψυχή και διατηρούν αμέτρητα έθιμα μέχρι και τις μέρες μας. Ο Κρητικός γάμος μπορεί να διαρκέσει μέρες, ενώ κατά τη διάρκειά του, προσφέρεται το τοπικό ποτό των Κρητικών, η τσικουδιά ή ρακή.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΡΗΤΗ

Το Ηράκλειο είναι μία πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη που πήρε το όνομά της από το ιερό του Ηρακλέους. Μια πόλη συνδεδεμένη με τον μυθικό Μινώταυρο, μια φιλική μεγαλούπολη, με πολυώροφα κτίρια και αμέτρητα στενάκια.

Αξίζει να επισκεφτείτε:
Τη Χανιόπορτα, που χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, το Φρούριο της Πόλης, με τα εντυπωσιακά βενετσιάνικα τείχη μήκους 3 χλμ., την Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, κεντρική πλατεία του Ηρακλείου με τα χαρακτηριστικά 4 Λιονταράκια στο κέντρο και την απίθανη διακόσμηση από ανάγλυφες παραστάσεις στις λεκάνες της κρήνης, το ναό του Αγίου Μάρκου, που κτίστηκε από του Βενετούς, το μητροπολιτικό ναό του Άγιου Μηνά, έναν από τους εντυπωσιακότερους ναούς ως προς το μέγεθος, τη θέση και το ξυλόγλυπτο διάκοσμο με εικόνες από το 18ο αιώνα. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το Ιστορικό-Εθνογραφικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – Μουσείο του Μινωικού Πολιτισμού, το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας και το Δημοτικό Μουσείο της Μάχης της Κρήτης.

Κνωσός
Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, βρίσκεται το παλάτι της Κνωσού. Εδώ βρισκόταν το μεγαλύτερο ανάκτορο της αρχαιότητας με έκταση 20.000 τ.μ. και 1.500 δωμάτια, φημισμένο για το πολύπλοκο σχήμα του -λαβύρινθος.

Φαιστός
Βρίσκεται 60 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και αποτελεί το δεύτερο σε έκταση και σπουδαιότητα θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο της εποχής, μετά την Κνωσό. Στην περιοχή αυτή βρέθηκε ο περίφημος δίσκος της Φαιστού, που τις δύο πλευρές του κοσμούν σύμβολα μυστηριώδους γραφής.

Μάταλα
Βρίσκονται 71 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και είναι φημισμένα για τις σπηλιές τους, σκαμμένες από ανθρώπους της προϊστορικής περιόδου. Τάφοι από τους Ελληνικούς, Ρωμαϊκούς και πρώτους Χριστιανικούς Χρόνους έχουν βρεθεί στις σπηλιές, που μεταγενέστερα χρησιμοποιηθήκαν και σαν οικισμοί των χίπις.

ΧΑΝΙΑ

ΧΑΝΙΑ - ΚΡΗΤΗ

Στη βόρεια ακτή της Κρήτης, 2 1/2 ωρών από το Ηράκλειο, η πόλη των Χανίων κερδίζει τις εντυπώσεις, μαγεύοντας τους επισκέπτες της, από την πρώτη κιόλας ματιά. Η παλιά πόλη, με τα σοκάκια της να διακλαδώνονται μέσα από τα ενετικά τείχη, είναι ένας ανεξάντλητος τόπος προς ανακάλυψη για τους περιπατητές.
Εντός της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη Μητρόπολη των Χανίων, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια, την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, το Φάρο, σήμα κατατεθέν της πόλης, τα Νεώρια, τόπους φύλαξης των ενετικών πλοίων, το τέμενος του Χασάν Πασά, τη μοναδική Αγορά των Χανίων κ.ά. Αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής είναι οι Τάφοι των Βενιζέλων, με πανοραμική θέα της πόλης, τα Μοναστήρια της Χρυσοπηγής, ο αρχαιολογικός χώρος Απτέρας, η περιοχή φυσικού κάλλους των Αγίων Αποστόλων. Στην πόλη υπάρχουν το Αρχαιολογικό, το Ιστορικό, το Ναυτικό, το Λαογραφικό και το Πολεμικό Μουσείο.

Φαράγγι της Σαμαριάς
Είναι το εντυπωσιακότερο και το μακρύτερο φαράγγι στην Ευρώπη με συνολικό μήκος 18 χιλιόμετρα. Έχει κηρυχθεί εθνικός δρυμός, για να προστατευτεί η σπάνια χλωρίδα και πανίδα του και χρειάζεται 6 έως 8 ώρες για να περπατηθεί. Το φαράγγι ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού, κατά μήκος ενός πανέμορφου δάσους με ψηλά δέντρα και καταπληκτική θέα. Το ωραιότερο μέρος της διαδρομής είναι οι Σιδερόπορτες, όπου οι δύο πλευρές του φαραγγιού απέχουν μόνο 3 μέτρα και έχουν ύψος 600 μέτρα.

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΡΕΘΥΜΝΟ - ΚΡΗΤΗ

Μία ώρα από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο με την Παλαιά του Πόλη να ξεχωρίζει για την ομορφιά της, αποτελεί ένα μουσείο μνημείων. Εξακολουθεί να διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που γοητεύουν τον επισκέπτη με τις Βυζαντινές και Βενετσιάνικες εκκλησίες δίπλα σε μιναρέδες και τουρκικές βρύσες, τα παλιά σπίτια με τα κιόσκια, τα δρομάκια και τα τοξωτά περάσματα, συνδυάζοντας την Ενετική αρχιτεκτονική με στοιχεία Ανατολίτικης αισθητικής της Τουρκοκρατίας.